Massiv bordplade i træ
/ FSC® certificerede

Massivt træ er ikke uden grund et af de mest populære valg af bordplade, når køkkenet skal fornys. Det naturlige materiale skaber en varm kontrast til det meget stilrene og minimalistiske look eller understreger hyggen i det mere romantiske køkken. Vores bordplader er FSC® certificerede - læs mere under MØD OS / MILJØ.

Kom ind i butikken, hvor du kan se bordpladeprøver på alt det, som vi producerer på vores egen bordpladefabrik. Se et udvalg af de forskellige typer af massive bordplader i træ her og læs mere nedenfor.

Kom ind i butikken
og se prøver på alle
vores massive træbordplader

RÅD OG VEJLEDNING TIL MASSIVE TRÆBORDPLADER

Massive bordplader i træ skal olieres gentagne gange med vedligeholdelsesolie indenfor de første par måneder indtil din bordplade er mættet og overfladen er smudsafvisende. Ved efterbehandling af bordpladen anbefales det, at der anvendes en hærdende olietype, som bordpladen får fra fabrikken. Intervallet hvormed efterbehandlingen skal foregå er svær at fastlægge, da det afhænger meget af, hvordan bordpladen i massiv træ anvendes og rengøres i dagligdagen. 

Den rette vedligeholdelse er essentiel for alle træbordplader. Som hovedregel bør en massiv bordplade i det først halve år behandles mindst én gang pr. måned. Herefter bør bordpladen behandles min. 1 gang hvert halve år. Det er dog vigtigt, at behandlingen foretages, når det er nødvendigt. Det er nødvendigt at behandle bordpladen, når en vanddråbe giver en synlig plet på træbordpladen. 

EGENSKABER FOR MASSIV TRÆBORDPLADE

Massivt træ er ikke uden grund et af de mest populære valg af bordplade, når køkkenet skal fornys. Det naturlige materiale skaber en flot bordplade med varm kontrast til det meget stilrene og minimalistiske look, eller understreger hyggen i det mere romantiske køkken. Massivt træ er naturens eget produkt, der med naturens eget farvespil og nuancer giver liv i køkkenet. To bordplader er aldrig ens, da åretegning og nuancer varierer fra plade til plade, ligesom de forskellige træsorter har hver deres udtryk. 

Massivtræ er et levende materiale, som påvirkes af omgivelserne, hvilket vil sige, at bordpladen ændrer sig afhængig af årstider, temperatur og luftfugtighed. Træet skal påføres en olie, der giver pladen en smuds- og vandafvisende overflade, og den kræver vedligeholdelse samt den korrekte rengøring. En massiv træbordplade er naturligt bakteriehæmmende.

Massivt træs bordplader er opskåret træ, der håndsorteres og limes med en vandbestandig lim. Træer har naturligt grene, som danner knaster. Derudover har træer en kerne, der for det meste har en anden farvenuance end splintved, som træet bruger til at transportere næring (vand) fra rødderne til træets krone. Træets egenskaber og udseende bestemmes af vækstlag og porestruktur. Vækstlaget dannes i træer året rundt, men varierer i struktur, som giver åreringe i træet – i forår og sommer månederne vokser træer hurtigt og om efteråret og vinteren vokser træer langsomt. Det er disse vækstlag, som giver årerige, der faktisk gør, at man ved at tælle åreringe kan fastslå, hvor gammelt et træ er. Porestrukturen kan forenklet opdeles i 10 typer. Porestrukturen giver udseendet på træet imellem årringene. 

En bordplade af massivt træ påvirkes af det miljø, den befinder sig i – og reagerer herpå. Dette betyder, at den ændrer sig i bredde(op til 1,3% ) og længde (op til 0,05%), når der er en høj luft fugtighed i rummet og trækker sig sammen, når luftfugtigheden i rummet er for lav. Dette svarer til +/- 8 mm i bredde på en bordplade, der er 620 mm bred.

Den relative luftfugtighed indendørs bør ligge i området 45-65% og mellem 17-25 grader. Om vinteren, hvor udetemperaturen er lav, indeholder luften mindre vand, og den relative luftfugtighed indendørs vil typisk ligge i den lave ende af området, mens den om sommeren og efteråret vil ligge i den høje ende. Kun i kolde perioder vil man opleve gener som følge af lav luftfugtighed, mens man oftere har problemer, når den er for høj. Hvis du har dug på indersiden af dine vinduer, er det tegn på for høj luftfugtighed. Det kan anbefales at anskaffe sig et hygrometer, således man kan aflæse, hvad luftfugtigheden er for et bedre indeklima. Derfor er det vigtigt, at bordpladen monteres korrekt, så den kan ”bevæge sig” efter køkkenet tages i brug, og at bordpladen kan få luft på bagsiden – ved at fast top i elementerne saves bort, da bordpladen ellers vil slå sig og revne. 

 

Massivt træsbordplader er ikke egnet i boliger med gen-veks anlæg eller hvor brændeovn er placeret inden for et par meter fra bordpladen, da dette vil forårsage vindrevner i pladerne. På en brændeovn er det anbefales værdigt, at have en kedel vand stående til at afgive fugt til luften, når der fyres i brændeovnen. Ligeledes vil en broløsning i massivtræ på et gulv med gulvvarme forårsage at der opstår svindrevner i endetræet. Løsningen på dette problem med gulvvarme er, at massivt træet ikke har direkte kontakt med gulvet, således der er luft imellem bro-ben og gulv. Det vil endvidere være en god ide, at montere en alufolie på endetræet for at hindre udtørring. Ligeledes kan der ved kogeplade og vask opstå vindridser, som følge af fugt/varme – hvilket ikke vil være reklamationsberettiget. Planlimet kogeplader egner sig ikke i massivt træsplader, da problemstillingen med vindridser bliver endnu mere udtalt.

Massivt træsbordplader laves som 2 typer – flydende stød samlinger eller halvforbandt. Flydende stød samlinger er kendetegnet ved, at de gennemgående stave, pladerne er limet op af, er i forskellige længder, og samlingerne af stavene ligger tilfældigt i bordpladen. Denne type bordplader udnytter træet optimalt, da stavens længde afpasses i forhold til ”fejl” i træet. Ulempen er, at der kan/vil være stødsamlinger, der ligger over for hinanden, hvilket ikke er en fejl men en tilfældighed. Halvforbandt er kendetegnet ved, at alle stavene, der anvendes til køkkenbordplader, er lige lange, og sammensættes således at samlingerne ligger ud for hinanden i hver anden række (I halvforbandt svinger stødende +/- 10 mm i forhold til hinanden).

Træets hårdhed har betydning for pladernes modstandskraft over for slag og ridser. Vi klassificerer træet efter den internationale anerkendte Janko-norm, hvor tallene i skemaet angiver pladernes hårdhed. En fordobling af tallet angiver en dobbelt så hård træsort. 

Massivt træspladerne er grundbehandlet fra fabrik og skal inden ibrugtagning olieres. Massivt træsbordplader skal vedligeholdes med en egnet naturolie 2 til 3 gange årligt eller efter behov, da regelmæssig oliering giver pladen en overflade, der er modstandsdygtig over for fugt, fedt og snavs. Bordpladerne skal efter montering og inden ibrugtagning olieres op til en modstandsdygtig overflade – hvilket kan kontrolleres med lidt vand på bordpladen i 5 til 10 min. Hvis vandet laver et mærke efter aftørring – trænger bordpladen til olie behandling (Se montage vejledningen for vedligeholdelses instruktion). I daglig brug skal en massiv træbordplade aftørres med en klud opvredet i mildt sæbevand eller sæbespåner. Mindre ridser fjernes let med sandpapir korn 180.

Vores bordplader er FSC certificerede - læs mere under MILJØ

Se andre
bordpladetyper

Oversigt over bordplader